Φώτης Μαυρίδης ψυχοθεραπευτής σύμβουλος γάμου ψυχολόγος ψυχοθεραπεία Αθήνα
 

Ποιος είμαι

Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε για τις σπουδές μου, την κλινική μου εμπειρία, τη θεραπευτική μου προσέγγιση και τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα.

Dr. Φώτης Μαυρίδης - Ψυχοθεραπευτής

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παρακολούθησα επίσημη πενταετή εκπαίδευση με τον Ματθαίο Γιωσαφάτ στην Ελληνική Εταιρεία Αναλυτικής Ομαδικής & Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας*. Άτυπα η εκπαίδευσή μου μαζί του διήρκεσε 11 χρόνια.

Επιπλέον, μετεκπαιδεύτηκα σε ειδικά θέματα της ψυχαναλυτικής θεραπείας (θεραπεία ζεύγους, διαταραχές προσωπικότητας, ενορμητικό μοντέλο κ.α.) με διακεκριμμένους αναλυτές όπως οι Otto Kernberg, Glen Gabbard, David Scarff, Mark Solms και Mark Smaller.

Παρακολούθησα τις εργασίες της ψυχιατρικής κλινικής του Ευαγγελισμού και συμμετείχα σε θεραπευτικές και συμβουλευτικές παρεμβάσεις σε νοσηλευομένους και τις οικογένειές τους, καθώς και σε υποστηρικτικές ομάδες ψυχιατρικών ασθενών.

* Η εκπαίδευση στην Ελληνική Εταιρεία Αναλυτικής Ομαδικής & Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (European Federation for Psychoanalytic Psychotherapy) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εκπαιδευτικών Ινστιτούτων Ομαδικής Ανάλυσης (European Group Analytic Training Institutions Network).

ΣΠΟΥΔΕΣ

Είμαι Διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εκπόνησα τη διατριβή μου στα Θεωρητικά Μαθηματικά υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αλέξανδρου Αρβανιτάκη, δημοσίευσα σε περιοδικά και παρουσίασα σε συνέδρια επιστημονικές εργασίες, ενώ παράλληλα δίδαξα προχωρημένα μαθηματικά σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΜΠ.

Σπούδασα στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και παράλληλα μελέτησα για 8 χρόνια κλασικό τραγούδι σε επίπεδο διπλώματος με τη μέτζο-σοπράνο Σόνια Καραμανιάν και θεωρητικά της κλασικής μουσικής με τον συνθέτη Σταμάτη Αθανάσουλα.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Έχω εμπειρία στη θεραπεία συμπτωμάτων και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν στις ερωτικές σχέσεις, τον γάμο, την οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών.

Τα πιο συχνά συμπτώματα που αντιμετωπίζω στο γραφείο μου είναι:

  • άγχος, κατάθλιψη, κρίση πανικού, ανεπιθύμητες-δυσάρεστες σκέψεις, απροσδιόριστη ανησυχία, χαμηλή αυτοεκτίμηση

  • σεξουαλικές δυσλειτουργίες (π.χ. απώλεια της διάθεσης για σεξ, στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση, έλλειψη οργασμού) που οφείλονται σε ψυχολογικά αίτια

  • ψυχολογικές δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, τις σπουδές ή την επαγγελματική δραστηριότητα

  • σωματικές ενοχλήσεις (π.χ. πονοκέφαλος, ζαλάδα, μούδιασμα, ταχυπαλμία, σωματικοί πόνοι, γαστρεντερικά συμπτώματα, αίσθημα κόπωσης) που οφείλονται σε ψυχολογικά αίτια

  • αλλαγές στον ύπνο ή την όρεξη για φαγητό (π.χ. αϋπνία, βουλιμία) που οφείλονται σε συναισθηματικούς λόγους.

Οι θεραπείες όσον αφορά τις σχέσεις συνήθως σχετίζονται με:

  • την ερωτική απογοήτευση και τον χωρισμό

  • τη δυσκολία για έναν μόνιμο δεσμό ή την απόκτηση ενός παιδιού

  • τις έντονες απογοητεύσεις και συγκρούσεις των συζύγων, οι οποίες συχνά εμφανίζονται μετά το γάμο, την εγκυμοσύνη ή τη γέννηση ενός παιδιού

  • τις διαμάχες του ζευγαριού στις οποίες εμπλέκονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος (π.χ. γονείς ή αδέρφια των συζύγων, πρώην σύζυγοι, παιδιά από άλλο γάμο)

  • το διαζύγιο.

Δυσκολίες ή συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά (π.χ. έντονοι φόβοι, αλλαγές στον ύπνο, το φαγητό, τη διάθεση, τη συμπεριφορά, το σχολείο) απαιτούν, ως επί το πλείστον, συμβουλευτικές ή θεραπευτικές παρεμβάσεις στους γονείς ή σε ολόκληρη την οικογένεια. Τέτοια θέματα προκύπτουν, για παράδειγμα, με αφορμή:

  • τις συγκρούσεις μεταξύ των γονέων ή μεταξύ γονέων και παιδιών

  • το διαζύγιο

  • έναν νέο γάμο

  • την ασθένεια ή την απώλεια ενός γονέα.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Η θεραπευτική μου προσέγγιση είναι βασικά ψυχαναλυτική, ενώ συμπληρώνεται από άλλες έγκυρες μορφές ψυχοθεραπείας και τη σύγχρονη έρευνα στις νευροεπιστήμες.

Η ψυχανάλυση θεωρείται ως η πιο ουσιαστική και ολοκληρωμένη θεωρία που διαθέτουμε σήμερα για να καταλάβουμε τα κίνητρα της ανθρώπινης ψυχολογίας και να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που προκαλούν τις ψυχικές διαταραχές και τις δυσκολίες στις σχέσεις. Γι’ αυτό, η ψυχαναλυτική θεραπεία είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μορφές ψυχοθεραπείας, απαιτεί δε από τον θεραπευτή μακροχρόνια εκπαίδευση και προσωπική θεραπεία.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά μου είναι η σύνθεση της ψυχαναλυτικής θεωρίας με τα νεότερα ευρήματα της νευροεπιστήμης (Neuropsychoanalysis), καθώς και οι εφαρμογές της ψυχανάλυσης στην κατανόηση εκφάνσεων του ανθρώπινου πολιτισμού.

Όταν έχω χρόνο, αρθρογραφώ και διεξάγω σεμινάρια και ομιλίες πάνω σε θέματα της ανθρώπινης ψυχολογίας υπό το πρίσμα της ψυχανάλυσης.

Θέλετε να μιλήσουμε για κάτι που σας απασχολεί;